reede, 12. aprill 2013

23.aprill - raamatu ja roosi päev









Eestis on raamatu ja roosi päeva tähistatud alates 1998. aastast.
Raamatukauplustes on tavaks saanud sel päeval raamatu ostjale roos kinkida.

Tähtpäeva ajaloost: 1930. aastatel tuli ühele Barcelona raamatu-kaupmehele romantiline idee, mille abil suurendada raamatumüüki ja parandada kirjanduse tundmist: Kataloonia kaitsepühaku Püha Jüri päeval hakati tähistama raamatu ja roosi päeva, mil mees kingib naisele roosi ja naine mehele raamatu. Raamatu ja roosi päev ehk The World Book Day osutus suurepäraseks ideeks ja ning see muutus traditsiooniks paljudes maades.

1995. aastal kuulutas UNESCO kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks. 23. aprill osutus sobilikuks päevaks ka kirjandusajaloo seisukohalt. See on Miguel Cervantes de Saavedra ja William Shakespeare´i surmapäev ning Halldor Kiljan Laxnessi ja Vladimir Nabokovi sünnipäev.
Idee sünnikodus Kataloonias on Püha Jüri päev pühendatud täielikult raamatutele ja roosidele. Barcelona tänavad täituvad juba varahommikul raamatu- ja roosikioskitest, karnevalirongkäik liigub mööda tänavaid, esitletakse uusi raamatuid ja kirjanikud kohtuvad lugejatega.
Selle päeva tähistamisega tahetakse väärtustada raamatuid ja lugemist ning roosi kinkimisega ostjatele väljendatakse tänulikkust.
Päeva tähistatakse väga erinevalt. Rootsis kingib Kirjastuste Liit koolidele raamatuid. Soomes viiakse kirjanike mälestussammastele ja kalmudele lilli. Paljudes maades korjatakse uusi ja vanu raamatuid, et täiendada raamatukogude fonde.
Mõnel pool siiski tähistatakse raamatu ja roosi päeva muul ajal kui aprillis. Suurbritannias ja Iirimaal on selleks 6. märts, Soomes on päeva tähistatud ka 6. mail.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar